Gert-jan Cello

Gert-Jan (°1985) ging in 1993 naar de Stedelijke Muziekacademie ”Jozef Van Poppel” te Deurne. In het jaar 1994 mocht hij daar zijn eerste stappen zetten op het instrument dat zijn hart had gestolen, de cello.
Griet Van Regenmortel, bracht hem de basisbeginselen bij, en een jaar later, in 1995, zette hij zijn studies verder aan de SAMWD te Lier bij Geert De Bièvre. Zijn grote liefde voor muziek en samenspel bleef niet lang verborgen en al snel maakte hij deel uit van de orkesten en ensembles binnen de academie. Met verschillende kamermuziekensembles werd hij laureaat van de kamermuziekwedstrijd Ottoboni.
In 2003 studeerde hij voor cello af aan de SAMWD met prijzen voor cello, kamermuziek en notenleer. Hij verkreeg ook de Medaille van de stad Lier en later dat jaar behaalde hij een 2e prijs tijdens de Nationale Dexia Classics wedstrijd.
De SAMWD blijft nog steeds een belangrijke rol spelen in zijn leven, zo behaalde Gert-Jan hier ook zijn diploma piano en studeerde hij er enkele jaren zang. Sinds 2007 is hij aan de academie verbonden als leraar strijkersensemble, amv en initiatie cello.

Tijdens zijn laatste jaren op de academie was bij Gert-Jan een verlangen ontstaan om niet enkel met zijn cello als hobby bezig te zijn, maar de spelvreugde die hij had verder te ontplooien door van zijn hobby zijn beroep te maken.
Gert-Jan vervolgde daarom zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen in de klas van France Springuel waar hij in 2008 zijn masterdiploma cello behaalde. Hierna specialiseerde hij zich nog verder tot orkestmuzikant via een postgraduaatsopleiding bij Justus Grimm.

Gedurende zijn studie was het voor Gert-Jan al snel duidelijk dat hij niet enkel in de wieg was gelegd als uitvoerend musicus, maar dat er ook een verlangen was om zijn passie voor muziek door te geven aan anderen. Dit resulteerde in het behalen van een aggregaatsdiploma aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen. Als leraar is hij verbonden aan de muziekacademies van Lier en Brasschaat, en is hij actief als leraar op verschillende muziekkampen.

Gert-Jan bleef niet stilzitten tijdens zijn studies, maar was steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen en ideeën. Hij volgde verscheidene masterclasses bij Vladimir Perlin, Christoph Richter, het Spiegel Strijkkwartet en het Artemis String Quartet.
Als stichtend lid van het Idée-Fixe String Quartet was hij enkele keren te gast op festivals in en rond Firenze (Italië). In 2009 trad hij op als solist in het Triple Concerto van Beethoven met het Bruocsella Symphony Orchestra.

Gebeten door de orkestmuziek was Gert-Jan actief als lid van het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen en het Nationaal Jeugdorkest. Hij speelde onder leiding van o.a. Johannes Leertouwer, Ivo Venkov, Alexander Liebreich, Peter Rundel en Ivan Meylemans. Hij verleende zijn medewerking aan Cellopaladio, het Jeugd & Muziekorkest van Antwerpen en het Mechels Kamerorkest.
Gert-Jan is eveneens lid van het kamerorkest La Passione en het kamerorkest Arc-en-Ciel.

Samen met zijn vrouw Enide Lebrocquy (sopraan) en Arne De Wit (gitaar) richtte hij in 2017 het ensemble TriDvaRas op.

Gert-Jan werd tijdens zijn studie verliefd op een Franse cello uit de 18de eeuw, vermoedelijk van de hand van Augustin Chappuy en speelt nog steeds op dit mooie instrument.